04-06-2018

Tijdscapsule geplaatst voor onder de Maria Kapel

Donderdag 31 mei hebben de leerlingen van De Brummelbos en gulle gever Jan Peters (92) de tijdscapsule in een koper gestopt, die onder de Mariakapel in Erica wordt beplaatst.

Het Dagblad van het Noorden schreef het volgende artikel hierover:

Weldoener kapel Erica: Kan ik straks even uitrusten bij Maria
Dagblad van het Noorden, 31 mei 2018

Leerlingen van De Brummelbos en gulle gever Jan Peters (92) stoppen de tijdscapsule in een koker, die onder de Mariakapel in Erica wordt geplaatst. Foto Henk Benting.

Met de warme hand schenken is het motto van Jan Peters (92) uit Erica. Fluitend fietst hij vaak langs het paviljoen van het Griendtsveenpark. En straks ook langs de eveneens door hem gefinancierde Mariakapel bij de kerk.

Hoe valt een usb-stick over honderd jaar nog te lezen? Dat is woensdagochtend de meest gestelde vraag op het plein van de room-katholieke kerk in Erica, waar een Mariakapel wordt gebouwd.

Leerlingen van De Brummelbos hebben al twee jaar geleden tekeningen gemaakt van hun dagelijkse leven anno 2016. Die zijn gestopt in een tijdscapsule die in de kapel wordt geplaatst, om over zeg honderd jaar geopend te worden. Tien tekeningen zijn daadwerkelijk op papier in de koker gestopt, de rest staat op een
usb-stick. Maar als we nu al floppy’s van een kwart eeuw oud niet meer kunnen lezen, hoe moet dat dan straks met zo’n stick? ,,Ach, over honderd jaar zijn we toch allemaal dood’’, lost een leerling het probleem voor zijn generatie alvast op.

Een mooi gebaar

Dat de tekeningen al in 2016 zijn gemaakt heeft een reden. Toen al zou de kapel eigenlijk klaar moeten zijn omdat de parochie 150 jaar oud was, maar de kerk had het toen te druk met de fusie met andere parochies. En er moest bovendien nog geld worden ingezameld voor financiering van het gebouwtje. ,,De eerste 150 euro kwam van de PKN-kerk in het dorp. Een mooi gebaar, want de kapel moet een plek van bezinning worden voor iedereen. Vandaar dat we het oude idee hebben laten varen om de kapel te bouwen ergens achter bij het kerkhof’’, zegt Gerhard J. Vedder van de bouwcommissie.

Straks even uitrusten bij Maria

De geldinzameling had nog lang kunnen duren als Jan Peters (92) uit Erica zich niet had gemeld, want de kapel kost zo 25.000 euro. Peters stelde zich garant voor het grootste deel van het bedrag. ,,Ik hou niet van half werk’’, zegt hij over zijn actie. ,,Op een gegeven moment komt de tijd dat je afstand doet van dingen. Mijn overleden vrouw en ik hebben geen kinderen. Je kunt beter met de warme hand geven, vandaar dat ik dit doe. Voor de hele gemeenschap. Ik fiets nog regelmatig veertig kilometer op een zondag. Ga ik even langs het paviljoen van het Griendtsveenpark, waaraan ik ook bijgedragen heb. Kan ik straks op de terugweg even uitrusten bij Maria.’’

De kerk wil de kapel inzegenen op 11 augustus, voorafgaand aan de jaarlijkse Mariaprocessie.